Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Sunday, March 9, 2014

Kereta tak boleh start



Kereta tak boleh start, adui...pernah tak berlaku pada anda? saya ada beberapa kali. panik juga masa tu. duk pikir lama dalam kepada. engin ke apa? nak kena tarik ni kereta aku. duit lagi. dah lah baru lepas bayar ansuran kereta. chek punya chek..tuan nak tahu apa masalah kereta aku ni? bateri dah kondem.kira kong terus. Alhamdulillah nasib baik tak rosak engin ke atau benda - benda lain. syukur pada Allah.


Tips penjagaan bateri kereta

1. pastikan kepala batery bersih sentiasa, kalau rosak tukar kepala bateri tu, kadang-kadang charge kereta tidak cantik, susah start engine disebabkan kepala tembaga tu.
2. pastikan wire battery dalam keadaan baik
3.Pasang volt stablizer, grounding wire kalau boleh
4.check altenator, sebab kalau recharging battery tidak bagus, battery pun cepat rosak.
5.kurangkan penggunaan amplifier, sportlight dan sebagainya.

Info berguna: jika hari ini hujan, besok cerah, cek paras air bateri, sebab air bateri akan mengejat. kalau bateri yang air kering, akan rosak bateri dia.

1 comments:

Ridzuwan Ayeop said...

Looking for car battery? Try this website http://mytayar.com

Just key in the battery spec on the website. Website will show pricing from the workshops. You choose what is important to you; price, location, brand or specific model.

Just pay 5% online as deposit. The website will send an email with details of the seller. Pay the balance 95% directly to seller once he delivers.

We monitor the shops so that they don't cheat the consumer.

Price Includes Battery, Installation, Alternator Check, Warranty and Free Delivery within KL, PJ, Shah Alam, Putrajaya, Puchong, Bangi & Kajang after Trade In of Existing Battery.

p/s : Nak cari tayar kereta dan servis package pun ada..

Post a Comment